Het overleg over reglementen
- De ontwerpen van militaire reglementen met betrekking tot de werving, de rechten en plichten der militairen, de bevordering en de regeling van de betrekkingen met de vakorganisaties worden overlegd op een hoog overlegcomité. De resultaten van een dergelijk overleg worden opgenomen in een met reden omkleed advies (MROA).
- Het HOC wordt voorgezeten door de CHOD of zijn door de minister aangewezen plaatsvervanger (Dir Gen HR / HRA).
- Het hoog overlegcomité beschikt over een door de CHOD georganiseerd secretariaat.
- Naast de voorzitter bestaat de overheidsafvaardiging minimum uit twee leden. Een vertegenwoordiger van de minister maakt eveneens deel uit van de overheidsafvaardiging. Daarnaast mag deze afvaardiging maximum twee technici per punt vermeld op de dagorde tellen.
- De resultaten van het overleg worden vastgelegd in een met reden omkleed advies (MROA).
Het overleg over Welzijn op het werk
- De welzijnswet van 4 augustus 1996 en haar uitvoeringsbesluiten definiëren de bevoegdheden van de Comités Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW). Binnen de overheidsdiensten worden deze bevoegdheden toegekend aan de bestaande overlegstructuren zijnde het Hoog Overlegcomité (HOC) en de Basisoverlegcomités (BOC).
- Het overleg m.b.t. welzijn op het werk met de representatieve vakorganisaties wordt, zowel voor het militair als burgerpersoneel, op het lokale niveau gevoerd. Voor alle materies die het lokale niveau overstijgen is dit op het niveau Defensiestaf voor het Mil personeel, voor het burgerpersoneelNiv Mod.
- De Chod of zijn gemachtigde plaatsvervanger (VCHOD / Dir Gen H&WB) neemt het voorzitterschap waar van het HOC Welzijn.
- Het HOC Welzijn beschikt over een door de CHOD georganiseerd secretariaat.
- Bij bespreking van het welzijn op het werk zetelen naast de voorzitter en een vertegenwoordiger van de minister, de chef van de Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk en de chef van de Militaire Dienst voor Arbeidsgeneeskunde.
- De overheidsafvaardiging mag max twee technici per punt vermeld op de agenda tellen.
- Elke representatieve vakorganisatie stelt vrij haar afvaardiging samen maar bestaat uit maximum 4 leden. De afvaardiging mag maximum 2 technici per punt vermeld op de agenda tellen.
- De resultaten van het overleg worden vastgelegd in een met reden omkleed advies (MROA).
"Met reden omkleed advies" (MROA)
De conclusies van ieder overleg waarin ofwel het eenparig advies van de afvaardiging van de overheid en van de afgevaardigden van de vakorganisaties ofwel hun respectieve standpunten worden opgetekend.